^ Back to Top

AKTUALNIE NA STRONIE

We have 85 guests and no members online

Treść porozumienia oraz regulamin stypendium.

 

Galeria zdjęć z Narodowego Biegu 100-lecia w Czerwionce-Leszczynach.
Oficjalna strona Narodowego Biegu 100-lecia.

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych

To zawód świetnie odnajdujący się na rynku pracy. Daje wszechstronne umiejętności z zakresu branży gastronomicznej, która ma szczególne perspektywy rozwoju w naszym regionie.


Zadaniem technika żywienia i usług gastronomicznych jest organizacja i prowadzenie produkcji w zakładach gastronomicznych. Potrafi on sporządzić plan produkcji, kalkulację oraz produkcję wszystkich potraw i posiłków. Dokonuje organoleptycznej oceny jakości produktów i wyrobów gotowych, potraw i napojów pod kątem ich zgodności z przepisami kulinarnymi. Nadzoruje przestrzeganie wymogów sanitarnych oraz bhp w placówkach gastronomicznych. Organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów oraz odbiór jakościowy surowców i towarów, magazynowanie, obróbkę wstępną, obróbkę termiczną, wykończenie, dekorowanie i ekspozycję potraw. Rozlicza produkcję zakładu gastronomicznego. Obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne.

Typowymi miejscami pracy technika żywienia i organizacji usług gastronomicznych są:

  • restauracje, kawiarnie, bary, stołówki
  • a także może być zatrudniony w hotelach, pensjonatach, domach wczasowych,
  • ponadto może prowadzić własną działalność w zakresie świadczenia usług gastronomicznych
  • prywatne przedsiębiorstwa specjalistyczne.