^ Back to Top

AKTUALNIE NA STRONIE

We have 67 guests and no members online

 

Treść porozumienia oraz regulamin stypendium

 

Ogólnopolski Tydzień Kariery w Powiecie Rybnickim - szczegóły na afiszu.

Osiągnięcia uczniów w roku szkolnym 2013/2014

Tomasz Kasperczyk z klasy 4TI został finalistą ogólnopolskiego konkursu PING – Potyczki Informatyczne Nowej Generacji.  Finał odbył się w Szczecinie 12 kwietnia 2014r. i wzięło w nim udział 40 finalistów z całej Polski. Serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia oraz sukcesów zawodowych w życiu dorosłym. Więcej informacji

 

PIŁKARKI RĘCZNE W PÓŁFINALE WOJEWÓDZKIM!

11 marca w naszej szkole zostały rozegrane finały rejonowe w piłce ręcznej dziewcząt.  Reprezentacja naszej szkoły w składzie: Hanna Steuer, Agata Szędzielorz, Dorota Pasionek, Patrycja Matla, Patrycja Kafka, Izabela Kazimierczak, Karina Majorczyk, Monika Kołodziej, Sonia Skrzypczak, Małgorzata Germel, po bardzo zaciętym i emocjonującym meczu wygrała 21:20 z Zespołem Szkół Ogólnokształcących nr 2 z Raciborza. Najskuteczniejszą w naszym zespole była Patrycja Matla, zdobywczyni8 bramek. Tym samym nasze dziewczęta awansowały do półfinału wojewódzkiego!!!

 

Gratulujemy.

Dziękujemy za sportowe emocje i godne reprezentowanie szkoły.

 

W dniu 10 stycznia 2014r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. króla Stanisława Augusta Poniatowskiego w Gliwicach odbył się etap okręgowy XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W eliminacjach szkolnych w całym województwie wzięło udział 36 szkół ponadgimnazjalnych i ok.730 uczniów. Do etapu okręgowego zgłosiły się 36 szkoły typując 64 uczniów. Z naszej szkoły do etapu okręgowego zakwalifikowały się uczennice klasy 4 TIŻ Martyna Przymusińska i Ewelina Steuer. Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu, na który składa się 30% zadań z tematyki wiodącej i 70% zadań z wiedzy o żywności i żywieniu. Tematem wiodącym w tym roku było "Żywienie u progu i schyłku życia".

 

Łukasz Cena, uczeń klasy 3a, zakwalifikował się do etapu wojewódzkiego XXXVIII Ogólnopolskiej Olimpiady Języka Angielskiego organizowanej przez Instytut Języka Angielskiego Uniwersytetu Śląskiego i WSJO w Poznaniu.

 

Trzech uczniów naszej szkoły zakwalifikowało się do II etapu (czyli półfinału) ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Języku Angielskim i Kulturze Krajów Anglosaskichorganizowanego przez Wyższą Szkołę Zarządzania Ochroną Pracy z Katowic. Byli to: Denis Grzegorczyk kl. 3 B oraz Łukasz Cena i Karolina Weirauch kl. 3A. W półfinale najwięcej punktów z naszej szkoły zdobył Denis Grzegorczyk. Zarówno Denisowi, jak i Łukaszowi oraz Karolinie serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów z angielskim!

 

Pięć uczennic klasy 4 TEO, które przystąpiły do drugiej edycji Olimpiady Wiedzy  o Bankach zakwalifikowały się do eliminacji okręgowych w Krakowie. Uczestniczki musiały zdobyć co najmniej 16 punktów na 20 możliwych. Warto zauważyć, że laureaci Olimpiady Wiedzy o Bankach są zwolnieni z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik ekonomista i handlowiec. Ponadto czekają na nich atrakcyjne nagrody finansowe i rzeczowe. Do eliminacji okręgowych zakwalifikowały się następujące osoby: Aleksandra Czempiel, Klaudia Chudyka i Daria Bartkowiak.

 

Do II etapu Olimpiady Wiedzy Ekonomicznej zakwalifikowała się uczennica klasy 4 TEO Aleksandra Czempiel. Tegorocznym hasłem jest "Strefa euro-szansa czy zagrożenie?" .Laureaci i finaliści tej olimpiady zasilają szeregi kadr menedżerskich, nauczycieli akademickich i fachowców w różnych dziedzinach praktyki gospodarczej. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w kolejnych etapach.

 

Tomasz Kasperczyk z klasy 4TI znalazł się wśród 83 osób zakwalifikowanych do drugiego etapu konkursu "Potyczki Informatyczne Nowej Generacji" organizowanego przez Wydział Informatyki ZUT w Szczecinie. Serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnym etapie konkursu.

 

13 listopada w Zespole Szkół Ekonomicznych odbył się Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Śląska Jesień Kulinarna W Ekonomiku”. Rywalizowało ze sobą 11 dwuosobowych drużyn m.in. z Bielska Białej, Bytomia, Cieszyna, naszą szkołę reprezentowały uczennice z klasu 3 TŻ: Daria Palęga i Anna Wojtoń.
Uczestnicy mieli za zadanie przygotować oryginalne danie z mielonej wieprzowiny i doboru dodatków w nawiązaniu do kuchni śląskiej w nowoczesnej aranżacji.
Do dyspozycji mieli 0,5 kg mielonego mięsa, naturalne zioła oraz przyprawy. Na przygotowanie porcji konkursowych uczestnicy mieli 150 minut. Po tym czasie młodzi adepci sztuki kulinarnej udowodnili, że produkt cieszący się złą sławą wśród klientów barów, restauracji i bistro, nazywany często „przeglądem tygodnia”, jest wartościowym składnikiem wielu pysznych dań.
Dania oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Krzysztofa Gawlika, eksperta kulinarnego RM Gastro, który podsumował konkurs dwoma słowami: „było smacznie”.
Główną nagrodę komisja konkursowa zdecydowała przyznać uczennicom z wodzisławskiego „ekonomika ale nasze uczennice poradziły sobie świetnie przygotowując zrazy mielone z kapuścianym puree i dipem z buraków. Galeria zdjęć oraz relacja TV.